Soto ayam simple. Soto Ayam is a chicken noodle soup popular in Malaysia and Indonesia. There are many adaptations and recipes of Soto Ayam in the region but I love this recipe the best. In Indonesia, this dish is called Soto Resah.
Kerana begedil juga lah, hajat nak memasak soto selalu tertangguh. Kalau dulu, pembantu rumah saya yang akan ditugaskan memasak begedil. Walaupun membuat begedil tidak susah, tapi saya agak kemalasan untuk menyediakannya seorang diri. You can cook Soto ayam simple using 27 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Soto ayam simple
- You need 1/4 of dada ayam cuci bersih.
- It's 2 butir of telur ayam (direbus).
- It's of Mie bihun.
- It's Irisan of daun bawang.
- You need Irisan of tomat.
- It's Irisan of kol.
- You need of Tauge.
- Prepare of Bumbu halus.
- It's 5 siung of bawang merah.
- You need 3 siung of bawang putih.
- Prepare 4 buah of cabai rawit setan.
- You need 4 of kemiri.
- You need Sedikit of jahe.
- Prepare Sedikit of kunyit.
- Prepare Sedikit of ketumbar.
- You need of Penyedap rasa.
- It's of Garam.
- You need of Air.
- Prepare of Bahan tambahan.
- You need of Lengkuas iris tipis/digeprek.
- It's 3 batang of serai.
- It's 3 lembar of daun salam.
- You need of Bahan sambal.
- It's 4 of cabai rawit setan.
- Prepare 1 siung of bawang putih ukuran besar.
- You need Sedikit of msg.
- You need Sedikit of royko ayam.
Soto Ayam, an Indonesian chicken noodle soup. This is an easy, healthy, homemade soup that can be made from scratch. Prepared with a simple aromatic chicken broth that's infused with Asian spices, this soup is flavourful on its own. Soto ayam dengan bahan yang simple tapi rasa bikin ketagihan.
Soto ayam simple instructions
- Panaskan air sampai matang, lalu rendam mie bihun kurang lebih 10 menitan.jika sudah cukup lembek, angkat..
- Panaskan minyak, lalu tumis bumbu halus sampai matang, lalu masukkan lengkuas, batang serai yang digeprek, daun salam kemudian masukkan dada ayam sampai bumbu tercampur rata, lalu tambahkan air, garam penyedap rasa, lalu ungkep sampai dada ayam matang..
- Jika sudah matang, angkat dan tiriskan. Lalu kuah rebusan dada ayam dijadikan kuah untuk soto. Kuah di cek rasa, jika sudah mantap, matikan api..
- Panaskan minyak, lalu goreng dada ayam sampai matang, kemudian dinginkan dan suir tipis tipis..
- Untuk sambal, ulek bawang putih dan cabai rawit setan lalu kemudian tambahkan royko ayam serta msg dan beri sedikit air..
- Siapkan mangkok, tambahkan irisan kol, tauge, mie bihun, belahan telur ayam rebus, suiran ayam, irisan tomat dan irisan daun bawang kemudian tambahkan kuah soto kemudian tambahkan sambal..
- Tambahkan jeruk nipis dan bawang goreng agar lebih mantap (saya skip).
Resepi Soto Ayam Istimewa, memang sangat istimewa kerana pembantu rumah Che Nom dari Medan yang bagi resepi ni. Sebelum masak Che Nom tanya dulu bahan-bahan dan cara-caranya. Bukannya susah sangat cuma memerlukan masa yang agak panjang untuk disediakan. Ternyata sedap dan memang tak jemu dimakan. Kalau time raya atau open house boleh la nak hidangkan Soto Ayam untuk tetamu.
Comments
Post a Comment