How to Cook Tasty Sup Ayam

Sup Ayam. Masukkan ayam dan rempah sup yang dibancuh dengan segelas air. Nota: jika menggunakan daging, masukkan daging bersama ubi kentang kerana daging lambat empuk. Setelah ayam hampir masak, masukkan batang saderi.

Sup Ayam Daun sup pon Iday suka letak banyak-banyak. Masukkan air, ayam, kentang, carrot & sup bunjut juga garam secukup rasa. Tabur daun sup & daun bawang serta bawang goreng. You can have Sup Ayam using 8 ingredients and 2 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Sup Ayam

  1. You need 1 ekor of ayam, aku pake kampung.
  2. It's 6 siung of bawang putih geprek.
  3. It's 1/2 of bawang bombay utuh.
  4. It's 2 iris of jahe.
  5. Prepare 3 of Daun bawang/ onclang bagian putih, bagian hijau untuk taburan.
  6. You need of Lobak.
  7. Prepare of Soon.
  8. You need of Garam Gula Merica.

Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air. Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, aji & lada sulah.

Sup Ayam step by step

  1. Bansir ayam terlebih dahulu. Didihkan air masukkan smua bahan kecuali daun hijau dan soon. Rebus sampai mendidih, kecilkan api, masak min 45 menit aku masak 1 jam supaya kaldu keluar dan ayam empuk.
  2. Taburi daun bawang, campur soon, siap dimakan.

Sup ayam pun boleh dimakan begitu sahaja, dihidang dengan pasta dan roti. Atau, sepertimana ramai rakyat Malaysia sudah pasti lebih suka, dengan hidangan besar nasi. Ia juga sedap dimakan untuk santapan tengah hari atau malam bersama lauk-lauk kegemaran seperti sayur-sayuran, daging atau ikan, dan tidak terlupa, nasi! Tes rasa sup ayam pecok nya dan tambahkan gula atau garam kalau kurang. Selain resep soto padang, sup ayam dengan bumbu khas tanah Minang ini juga tidak kalah lezatnya lho.

Comments