Rendang Ayam. Ini adalah resepi Rendang Ayam yang saya sediakan sebaik balik dari pejabat hari Jumaat yang lalu. Setelah berhari hari tak menjamah nasi, teringinlah pula untuk meratah ayam dengan sedikit nasi. Namun segalanya tak seperti yang diinginkan bila badan badan tiba tiba merasa seram sejuk dan berpeluh seperti hendak pengsan.
Resepi Rendang Ayam yang memang sangat sedap, kuahnya sangat wangi kerana menggunakan bahan-bahan rempah ratus yang segar, dikisar halus dan ditumis sehingga masak dengan sempurna. Hirisan daun kunyit dan daun limau purut pula menambahkan lagi keistimewaan rasa pada rendang ini. Kalau nak lebih sedap, gunakan santan dari kelapa segar. You can have Rendang Ayam using 24 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Rendang Ayam
- You need 1/2 kg of daging ayam.
- You need 5 sdm of kelapa parut sangrai.
- Prepare of Bumbu ulek.
- You need 6 buah of cabai merah besar.
- You need 4 siung of bawang merah.
- Prepare 4 siung of bawang putih.
- Prepare 3 biji of kemiri.
- Prepare 1 sdt of merica.
- You need 1/2 sdt of jinten.
- It's 4 biji of cengkeh.
- Prepare 2 biji of kapulaga.
- Prepare 2 cm of kayu manis.
- You need 1 buah of bunga pekak.
- You need of Pala.
- You need of Bumbu cemplung:.
- Prepare 1 batang of sereh.
- Prepare 2 lbr of daun salam.
- Prepare of Lengkuas.
- Prepare of Jahe.
- It's of Garam.
- It's of Gula.
- It's of Santan.
- It's of Pelengkap:.
- It's of Bawang goreng.
Di pasar ada jual santan segar yang sudah diperah pada. Resepi Rendang Ayam, resepi yang diadaptasi dari Chef Wan. Ingredients for Rendang Ayam (Indonesian Chicken Rendang) Where is the origin of rendang? Rendang is the most distinguished dish of the Minang people, and the people of Minang has existed since long before either Indonesia or Malaysia becomes a country.
Rendang Ayam instructions
- Cuci ayam.
- Ulek bumbu sampai halus.
- Masukkan santan lalu bumbu ulek dan bumbu crmplung. Tunggu sampai mendidih lalu masukkan ayam. Beri garam dan gula. Masak sampai surut.
- Setelah surut masukkan kelapa sangrai aduk, tunggu sampai air berkurang, tambahkan santan kental. Tunggu sampai keluar minyak. Angkat dan sajikan bersama bawang goreng.
Minang people traveled far and wide, and the rendang that existed today originates from. Lihat juga resep Rendang ayam enak lainnya! Rendang Ayam Pedas Perak versi Bonda Mertua saya sangat sedap dimakan dengan lemang, ketupat dan juga mee hoon. Ianya adalah rendang yang paling sedap di tekak saya. Wallaaa sedap sangat. kalau memandang rendang daging atau ayam, dah kompomlah rendang daging mendapat temoat dihati. sedapnya nampak macam depan mata aje rendang tu 🙂.
Comments
Post a Comment