How to Make Perfect Ayam Kuah Pakcoy Pedas

Ayam Kuah Pakcoy Pedas. Lihat juga resep Semur Pedas Ayam Kampung enak lainnya! Di panen pertama sayur pakcoy hidroponik ini bukan hanya aku yg antusias, mamak juga sangat antusias. Jadi sore ini, mamak masak tumis sayur pakcoy (hidroponik) + bakso ayam organik.

Ayam Kuah Pakcoy Pedas Lihat juga resep Pokcoy siram ayam kuah pedas enak lainnya! Rendang Pedas Ayam Bonda Mertua Yang Sangat Sedap Azie. Tuangkan santan dan masak dengan api sederhana sehingga kuah hampir kering. You can cook Ayam Kuah Pakcoy Pedas using 12 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Ayam Kuah Pakcoy Pedas

  1. You need 3-4 potongan of ayam.
  2. Prepare 1 ikat of pak coy di potong-potong.
  3. You need 5 buah of cabe rawit potong-potong.
  4. You need 3 buah of bawang putih iris.
  5. You need 2 buah of bawang merah iris.
  6. Prepare 1 butir of telur.
  7. It's secukupnya of garam.
  8. It's of Lada bubuk.
  9. Prepare of Penyedap rasa.
  10. It's 1/2 sendok teh of gula.
  11. Prepare of Bawang goreng.
  12. You need 400-500 mL of air putih.

Api jangan besar, lagi baik kalau guna api kecil. Kacau sekali sekala supaya ianya tidak hangus dan melekat di bahagian bawah kuali. Tapi kena berhati hati supaya isi ayam tidak hancur. Jika anda mahukan sesuatu yang lebih istimewa daripada ayam masak merah, bolehlah anda menghasilkan masakan ayam masak ros ini.

Ayam Kuah Pakcoy Pedas step by step

  1. Masukkan sedikit minyak goreng kedalam panci penggorengan, panaskan.
  2. Bawang putih, cabe rawit dan bawang merah yang telah dicuci bersih di iris, lalu tumis sampai beraroma harum.
  3. Masukkan telur ayam bersamaan dengan bawang yang tadi di tumis, aduk rata (orak-arik) sampai setengah matang.
  4. Masukkan potongan pakcoy yang telah dicuci bersih kedalam panci penggorengan berisi telur orak arik, aduk sebentar.
  5. Masukkan 400-500 mL air kedalam panci penggorengan, aduk rata bersamaan dengan pakcoy dan telur diamkan sampai mendidih.
  6. Tambahkan garam secukupnya, lada bubuk, sedikit gula, dan penyedap rasa. Aduk hingga merata. Biarkan sampai mendidih dan koreksi rasa sesuai selera.
  7. Jika sudah pas rasanya, angkat dan tiriskan. Taburkan bawang goreng diatasnya..
  8. Nikmati selagi hangat. Bisa disajikan bersama nasi atau tanpa nasi. =).

Resepinya hampir sama seperti ayam masak merah, tetapi menggunakan pelbagai rempah ratus seperti bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan serai untuk mendapatkan kuah yang lebih berperisa dan aromatik. Makan dengan lauk ayam goreng sudah tiap hari ya, sekali-kali makan ayam yang dioleh menjadi ayam kecap, bisa kering atau dengan kuah. Rahasia agar ayam tak hancur saat dimasak adalah ayam digoreng terlebih dahulu sampai setengah matang. Ni ada cara mudah untuk buat perapan ayam BBQ yang sedap dan sesuai untuk sajian keluarga, berkelah atau majlis hari jadi. Bahan yang digunakan sangat mudah dan mudah didapati.

Comments